Úvod »Ostatní» Papírové království Richarda Vyškovského


        

Papírové království Richarda Vyškovského

img

 

Měřítko modelu:: 1:160
Vydavatel: Erkotyp
naše cena:
435 Kč (Nejsme plátci DPH)

Papírové království Richarda Vyškovského mapuje jeho životní pouť a vystřihovánkovou tvorbu. Její tvůrci, Stanislav Fajkus a Josef Kropáček, tak volně navazují na „Papírový svět Richarda Vyškovského“, který byl vydán v roce 2009 u příležitosti jeho symbolické korunovace „papírovým králem“. Arch. Richard Vyškovský pro vás tvoří své modely neuvěřitelných padesát let! Ano, přesně 17. března letošního roku uplynulo už celé půlstoletí od vydání jeho prvního modelu v časopisu ABC. V červenci pak také oslaví své devadesáté narozeniny!

Publikace obsahuje téměř devadesát stran s poutavým čtením o autorovi, který vytvořil více než 460 úžasných papírových modelů. Dále najdete v publikaci i jeho dosud nepublikovaný model „Stará radnice a kostel sv. Víta v Soběslavi“.

O úvodní slovo se postaral pan Martin Pilný, legendární redaktor časopisu ABC, který měl po mnoho let na starosti vystřihovací přílohy a úzce tak s arch. R. Vyškovským spolupracoval hned od jeho prvních publikovaných vystřihovánek. Staral se o podklady k chystaným modelům a cestoval po naší vlasti s fotoaparátem, aby v reportážích přiblížil čtenářům reálné předlohy jeho půvabných vystřihovánek.

Martin Pilný a Richard Vyškovský se také po dlouhých letech setkali při vínku. Rozhovor těchto dvou noblesních pánů v letech, kteří si stále vykají a díky kterým má vystřihovánky rádo několik pokolení modelářů a čtenářů ABC, přetavil pan Pilný coby zkušený redaktor do písemné podoby, a vy tak nyní můžete být i přímo u tohoto jejich setkání.

Velice osobní pohled na život s „papírovým králem“ pak přináší článek „Malý Richard, ten se měl“, jehož název lehce parafrázuje známou reportáž Martina Pilného o tvorbě arch. Vyškovského z ABC č. 16/21. Kdo je autorem tohoto vyprávění, které poodkrývá rodinné zázemí i život arch. Vyškovského, který byl až do této chvíle veřejnosti skryt, anebo znám jen jeho nejbližšímu okolí, asi již tušíte ...

U tvorby této publikace samozřejmě nesměl chybět ani pan Roman Kunst, vynikající papírový modelář, jehož um už před mnoha lety zaujal arch. Vyškovského natolik, že se pan Kunst stal téměř výhradním zkušebním „lepičem“ jeho nových modelů. O své zážitky ze spolupráce s „papírovým králem“ a o tom, jak se stal jeho „dvorním stavitelem“, se s vámi pan Kunst podělí hned na několika stranách.

Důležité milníky na cestě arch. Vyškovského vám představí jeho bodově sestavená biografie. Kromě těch všeobecně známých, jako kdy a kde se narodil, vám však přiblíží i takové „perličky“ z jeho života, jako kdy byl poprvé ve vazbě státní policie a proč, nebo kdo mu byl za svědka na jeho první svatbě.

Závěr publikace vám pak přináší aktualizovaný seznam všech vystřihovánek Richarda Vyškovského z časopisu ABC i mimo něj, doplněný o mnoho jejich fotografií. Věříme, že vám pomůže při kompletaci vašich sbírek papírových modelů a nebojíme se ani zdůraznit, že z tohoto seznamu na vás zároveň dýchne i ten ohromný objem práce, kterou arch. R. Vyškovský pro příznivce papírových modelů za těch padesát let vytvořil ...

Vystřihovací přílohou publikace je pak šestnáct nových sběratelských kartiček „Archeologického atlasu“ s obrázky papírových modelů arch. Vyškovského, které vás jistě potěší.

V podstatě samostatnou přílohu publikace včetně vlastní obálky tvoří soubor dvou zcela nových modelů z dílny arch. Vyškovského "Stará radnice a kostel sv.Víta v Soběslavi". Na téměř deseti stranách vystřihovánky se vám pokusí co nejvěrněji přiblížit místo, kde se během svých studií rozhodl budoucí architekt R. Vyškovský věnovat právě specializaci na rekonstrukce památek.

Oba modely jsou samozřejmě vytvořené ve shodném měřítku 1:160, a tak bude jen na vás, zda si je ponecháte samostatné, nebo je spojíte do jednoho celku. V každém případě však pořízením této publikace získáte zcela unikátní a samostatně neprodejný model.

Rozsah:  Textová část - 52 stran A4

              Archeologický atlas 4 strany A4

              Vystřihovánka: 9,5 stran A4 díly + návod




NzE3M